Будуємо теплицю — власноручно
![]() Перед спорудженням теплиці господар має визначитися, для чого він буде її використовувати: для ранньовесняної вигонки зелені, вирощування розсади ранніх огірків, помідорів та інших теплолюбних культур чи для отримання продукції упродовж цілого року. Після цього обчислюють необхідну площу захищеного грунту виходячи з прийнятих норм висіву для кожної рослини, густоти посадки і, можливо, очікуваного врожаю з 1 м2. В умовах теплиці рослини захищені від екологічного забруднення, холоду, затяжних кислотних дощів і граду, сильних вітрів тощо. Крім того, збільшується ефективність використання мінеральних добрив і пестицидів, які у відкритому грунті часто змиваються дощами, зменшується пересихання грунту, а також імовірність утворення поверхневої кірки, яка перекриває доступ кисню до кореневої системи. Залежно від того, з якою метою використовуватиметься теплиця, її будують: без опалення; з тимчасовим опаленням (ранньою весною і в другій половині осені, в умовах заморозків і за низьких температур); з постійним опаленням упродовж усього зимового періоду. Якщо сівба планується на початок березня, а збирання врожаю - в кінці листопада, то тимчасове опалення для теплиці є обов'язковим. Як тимчасові опалювальні прилади найчастіше використовують військові печі-буржуйки, стаціонарні камінні печі та потужні електрообігрівачі з вентиляторами, тому що ні скло, ні плівка не захистять рослини від затяжних заморозків (-2°С). Слід враховувати високі ціни на енергоносії, тому важливо правильно вибрати як технологію вирощування (час садіння рослин, строки одержання продукції), так і режими опалення та освітлення теплиці. Стаціонарне обігрівання влаштовують у теплиці, якщо планується створення зимового саду, оранжереї чи отримання овочевої продукції протягом цілого року. Доцільно використовувати водяне опалення, розмістивши опалювальний котел у помешканні чи цегляній прибудові до теплиці. А.Є. Безуглий | |
Просмотров: 1585 | | |
Всего комментариев: 0 | |